Martial Horse
Door mijn jarenlange en vrij actieve ervaring in de gevecht kunsten eerst als leerling, later als meester Sensei en technische coach, kan ik alvast stellen dat de spirituele weg van de traditionele samoerai krijger heel sterk en op vele punten aanleunt aan de natuurlijke weg van het paard! Deze weg was een leerschool waar vooral aan het innerlijke werd gewerkt, de oeroude leerschool, de basis, de attitude, de discipline, het respectvolle, yin & yang ….. deze weg is het “zen” zijn van een samoerai! Vandaag de dag noemen we dit in een adem gevechtsport en wordt het spijtig genoeg teveel bekeken als ‘sport’ en al te dikwijls gaat het essentiële achter deze “martial art” (kunst) verloren!
Het vergelijk dat ik maak, ga ik hierna proberen te schetsen gezien vanuit de ogen van een samoerai krijger en een hengst! Als je naast een getrainde samoerai zou lopen moet je géén ongepaste bewegingen gaan maken noch een slechte attitude aannemen. Dit zou regelrecht in een confrontatie zelfs in een gevecht uitdraaien! Hetzelfde mag je van je hengst verwachten als je zonder gepaste attitude naast hem loopt of met een slechte attitude hem iets vraagt te doen! Voordeel is, dat je hengst je zal verwittigen vooraleer hij zal uithalen en indien hij naar jouw heeft uitgehaald en je hebt hem correct geantwoord zal je je verder géén zorgen hoeven te maken over het feit dat hij al of niet zou terugkomen!
De paarden zijn correct, liegen niet en zijn zeker niet haatdragend! Als mens moet je wel een zekere durf hebben te handelen en jezelf te controleren!
En zeker niet in de plaats van de hengst te gaan “denken” Hier komen we in de buurt van “HorseFull but MindLess”
Maten en gewichten of …yin & yang
Uiteraard werden er op deze weg gevechtstechnieken aangeleerd! Doch de weg naar een goede evenwichtige krijger was zeker niet in de eerste plaats te vechten, te doden of een arrogante opstelling ten opzichte zijn omgeving en medemens te hebben om zo verder door het leven te gaan! Neen, totaal niet! Eerder was hun weg de beheersing, de controle van elke beweging, de beheersing van elke spier, het spirituele, in balans zijn met zichzelf, het respect, correctheid, oog hebben voor andere energieën….en heel belangrijk het aanleren, aanvoelen wat te doen met deze andere energie….kortweg “zen”!
Een kort woord…. Doch met héél veel betekenis!
Ga en bezin…
De bewandeling van deze weg leunt enorm aan de weg die de paarden uit nature volgen. Als de attitude van een jong paard niet goed is dan zal deze uit de groep gestuurd worden en zal hij aan zichzelf moeten werken vooraleer hij kan/mag terugkomen in de groep. Stap voor stap werken zij aan zichzelf totdat ze de kracht (géén spierkracht) en attitude hebben om de groep te vervoegen! Juist zoals de samoerai geleerd heeft zichzelf te beheersen en te begrijpen zonder direct zijn zwaard te trekken! Op deze weg neem ik mijn leerlingen mee om hun emoties te temperen, te doseren, te uiten, te beleven, te verbeteren, terug in balans te komen…De weg hiernaartoe is een rustige weg, een kalme weg, een respectvolle weg… een stille non-verbale weg!
“Jisei-do” is een oeroude gevechtskunst die lang verborgen is gehouden, doch deze technieken haalt de spirituele kracht uit elke mens. Ji = zichzelf Sei= zich verbeteren.
In The Missing Link gebruiken we een deel van deze technieken om de staat van “zijn” aan te leren.
“The Missing Link geeft je samen met je paard de kracht jezelf te verbeteren, te begrijpen tot je in staat bent alleen te lopen”.
“Lichaam en geest zijn een onafscheidelijke eenheid” – “Learn how to be Horsefull but Mindless” (zie ook Horsefull – Mindless)
Luister naar de stilte…
leer praten zonder woorden…
Meestal verwijs ik naar leerlingen die continue aan het praten zijn
tegen hun paard of met in de achtergrond een radio die heel luid staat
Dan zeg ik hun : ‘als je paard op de weide (of stal) staat, ga er rustig
naartoe, blijf op een paar meter staan en luister… luister heel goed!
En vertel me wat je hoort.
….Niets hoor je! Je paard leeft in stilte! Wel, het respect begint hier!
Als je al een heel klein greintje respect wil van je paard, respecteer
eerst je paard door zijn stilte, zijn kalmte te respecteren!
Leer praten zonder woorden.
Onze paarden leven in een andere “laag” dan wij, hierbij komt dan
nog eens “hun taalgebruik” en “hun manier van uiten, soms heel
krachtig soms arrogant en soms ook gevaarlijk”
Juist zoals een samoerai die verkeerd begrepen wordt of
die niet meer in balans verkeerd!
Toon je schoonheid…
wees fier dat je er bent…blijf wie je bent!!
Soms moet er gesleuteld worden aan het paard, doch overwegend
werk ik op de mens!!
Als de leerling hiervoor open staat, toon ik hem het licht op het einde
van de tunnel en stap voor stap in een kalme non-verbale wereld
bewandelen wij deze weg tot het licht meer en meer helder wordt.
Zoals ik al zei kan een paard zichzelf verbeteren en emotioneel
sterker maken, doch ook langs de andere zijde kan hij zichzelf
in een soort cocoon (enveloppe) stoppen als instinctieve natuurlijke
bescherming! Deze zijde is een blokkering zijde,
zelfs een regelrechte depri zijde.
Maar met de gepaste aanpak komen zowel paard als ruiter terug
Op het goede spoor!
Als slogan zeg ik dikwijls :
“Je moet een betere mens worden om de paarden te verstaan”
Wordt vervolgd